diumenge, 30 d’octubre del 2011

Google Docs

Google Docs és un processador de textos i un editor de fulls de càlcul en línia que es pot utilitzar des del navegador. Aquestes aplicacions són desenvolupades per Google que al seu temps va comprar diferents empreses i programadors relacionats amb l'ofimàtica en línia.

Es pot crear documents de text, de càlcul, presentacions i bases de dades des de la mateixa aplicació o importar-los utilitzant la seva interfície web o enviant-los utilitzant el correu electrònic. També es pot pujar qualsevol tipus d'arxiu. Els arxius s'emmagatzemen en els servidors de Google, i aquets poden ser exportats en diversos formats estàndard o ser enviats per correu electrònic.

Els avantatges que te són, en primer lloc que els documents es van guardant automàticament durant la seva edició, i en segon lloc que tot un grup de persones poden participar en l'edició dels documents, tots a la vegada, a més de poder compartir-los amb múltiples usuaris al mateix temps.


Perquè ho entengueu millor:




A classe vam haver de fer un treball col·laboratiu usant el Google Docs. Les meves companyes i jo el vam fer sobre el tabaquisme.
Primer de tot vam utilitzar un document on hi vam estar adjuntant informacio interesant sobre el tema, vam comentar quatre coses importants i quan ja ho vam tenir tot clar vam començar a crear la presentacio.
En finalitzar la presentacio vam crear una base de dades amb questions sobre el tabac i vam passar el formulari a tots els companys de la classe. Per ultim vam observar els resultats obtinguts.


La web 2.0

El terme Web 2.0 s’associa habitualment amb les aplicacions web que faciliten la compartició interactiva d’informació, el disseny centrat en l’usuari i la col·laboració dins el World Wide Web. Alguns exemples del Web 2.0 serien les comunitats basades en web, les xarxes socials, els llocs de P2P, els wikis i els blocs. Un lloc Web 2.0 permet als seus usuaris interactuar amb altres usuaris o canviar el contingut del lloc; en front dels llocs web no interactius on els usuaris es limiten a mirar passivament la informació que se'ls proporciona.


A continuació deixo un power ponit on podeu entendre una mica què és la web 2.0 i també altres conceptes importants. 


Treball col·laboratiu: la Viquipèdia

La Viquipèdia és una enciclopèdia elaborada en col·laboració amb alguns dels seus propis lectors. Molta gent est està constantment millorant la Viquipèdia, realitzant-hi milers de canvis cada hora que s'enregistren íntegrament en historials de cada article, i també a la pàgina de canvis recents. Aquells canvis que no són gaire apropiats s'acostumen a treure immediatament.

A classe ens hem dividit en grups de 6 persones i cada grup ha hagut de modificar o crear una entrada nova de la Viquipèdia. Nosaltres hem modificat l'entada on parla de la Síndrome de Down.
Ara us explicarem com es modifica una entrada:

Si no tens un compte creat primer l'has de crear:




En el requadre de "cerca" busques la pàgina de la Viquipèdia que vols editar, en el nostre cas: La Síndrome de Down.


Cliquem a modificar la pàgina:



Editem la pàgina:


1. == títol ==
2. [[ enllaç ]]
3. <ref> referència d'on hem obtingut la informació </ref>

Quan ja hem acabat d'editar la pàgina cliquem a:



El resultat final amb el número de la referència al final de tot:





És una tasca molt satisfactòria, sobretot si després d'uns dies d'haver-ho modificat no han borrat la teva aportació. Us ho recomano.

dilluns, 24 d’octubre del 2011

El Twitter

El Twitter és un servei de microblogging que permet als seus usuaris enviar i llegir missatges de text. El missatges, denominats tweets, no poden superar els 140 caràcters.
Cada usuari pot restringir el seguiment d'aquests missatges perquè només els seus amics o seguidors puguin veure les seves publicacions, tot i que casi tots els usuaris ho tenen lliure, de manera que qualsevol tuitaire pot llegir i comentar els seus tweets.


Què és un hashtag?
Un hashtag en serveis com Twitter, és una cadena de caràcters formada per una o varies paraules concatenades i precedides pel símbol #.

En el cas del Twitter, els hashtags s'utilitzen per anomenar a la gent, de manera que rebin el teu tweet, o sinó també per escriure etiquetes sobre temes del moment, com per exemple #11s, d'una manera molt més agrupada i organitzada.
Quan poses una etiqueta del tema del moment en un tweet fa que després qualsevol tuitaire pugui cercar al buscador tots els tweets publicats sobre aquest mateix tema i trobar-los d'una manera molt més ràpida.
Quan un hashtag ha estat molt tuitejat surt a la llista de trending topics (tema del moment) i també a la pàgina principal de Twitter.

Els hashtags no distingeixen majúscules i minúscules.


Com es crea un compte de Twitter?
És molt fàcil i ràpid, només cal entrar a la pàgina http://www.twitter.com i clicar damunt de Crear un compte nou.



Ara que ja sabem què és el Twitter i per a què s'utilitza, veiem també els seus usos en l'educació clica'n a l'enllaç que hi ha a continuació:

http://www.eduteka.org/TwitterEducacion.php

diumenge, 23 d’octubre del 2011

El Wiki i la Viquipèdia

Per començar definirem cada terme:

Un Wiki és un lloc web col·laboratiu que pot ser editat des del navegador pels usuaris. d'aquesta manera els usuaris d'un wiki poden crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web de forma interactiva, fàcil i ràpida. Un dels wikis més coneguts és la Viquipèdia.

Per altra banda la Viquipèdia es coneix com una enciclopèdia de contingut lliure que tothom pot millorar.


Us adjunto un vídeo perquè ho pugueu entendre millor.




Com crear un Wiki?




Avantatges i desvantatges de la Wikipèdia:

Desavantatges
- Hem de saber que no totes les entrades són correctes. És a dir, molta informació no està comprovada ni revisada i per tant no se n'assegura la seva verificació.
- Tots els usuaris de la Viquipèdia tenen accés a la modificació de la pàgina. S'ha de tenir present que no tots els usuaris en fan un bon ús.


Avantatges
- És una eina col·lavorativa on pots aprendre dels altres i treballes amb equip, ja que us heu de posar d'acord entre els editors per crear la millor entrada possible.
- Pots guardar les entrades
- Pots saber qui i quan ha intervingut en la creació i/o modificació de les entrades.




Blocs o Wikis?
Per finalitzar l'entrada, us adjunto aquestes diapositives que comparen els Wikis amb els Blocs, ara que ja n'entenem del tema.






Ara que ja sabem com realitzar canvis a una entrada de la Viquipedia ja podem aportar informacio a l'enciclopedia lliure que tan hem utilitzar nosaltres.


dijous, 20 d’octubre del 2011

Delicious

A classe vam treballar com fer-nos un compte Delicious.

Delicious és un servei de la web amb el qual pots gestionar molt millor les teves adreces d'interès. És molt més còmode que l'apartat de "preferits" de l'ordinador ja que amb el delicious les adreces s'emmagatzemen online i les pots consultar des de qualsevol lloc i ordinadors, i en canvi amb els "preferits" només des del propi ordinador.
Té l'opció d'utilitzar etiquetes, amb les quals la recerca d'una adreça en concret és molt més fluïda i també té l'opció de compartir les adreces amb els altres usuaris del servei i així conèixer amb qui comparteixes els mateixos interessos.

Empra un llenguatge HTML molt senzill, això fa que sigui fàcil d'utilitzar i que cada vegada en faci ús molta més gent.


Aquí us adjunto l'enllaç del meu compte Delicious per si és del vostre interès:

http://www.delicious.com/carlaamoros

dimecres, 19 d’octubre del 2011

Ara si!

Últimament no estava gaire al cas del bloc, però a partir d'ara prometo un seguiment més continuat. Intentaré actualitzar el bloc un parell de vegades a la setmana, on explicaré tot el que fem a classe per després poder-ho recordar més fàcilment. Espero que us serveixi i sigui del vostre interès.

Fins aviat!

dissabte, 8 d’octubre del 2011

Notícia al diari: milers de joves es manifesten a Barcelona i Tarragona contra les retallades en l'educació pública

He trobat aquesta notícia a "El Periódico" que tracta sobre l'educació. La publico al meu blog perquè m'ha interessat ja que tinc companys a Tarragona que es van manifestar perquè no hi estan dacord.
Aquí us deixo l'enllaç del diari:

http://elperiodico.cat/ca/noticias/economia/milers-joves-manifesten-barcelona-tarragona-contra-les-retallades-leducacio-publica-1173260El Periódico

La mateixa notícia explicada per altres entitats:


http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/461362-els-universitaris-tambe-es-manifesten-contra-les-retallades.htmlEl Punt

http://www.324.cat/noticia/1407386/catalunya/Els-estudiants-de-Secundaria-es-manifesten-contra-les-retallades324.cat

http://www.tottarragona.cat/ca/societat/9854-uns-300-estudiants-es-manifesten-contra-les-retallades-i-en-favor-de-lensenyament-public.htmlTot Tarragona