dilluns, 12 de desembre del 2011

Recursos en xarxa per a l'educació dels infants i mestres

edu365.cat








L'Edu365.cat és un portal educatiu del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, orientat i desenvolupat específicament per a l'alumnat i les seves famílies, que es basa en les infraestructures i serveis de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC).
El portal proporciona al professorat un conjunt de recursos i serveis que el poden ajudar en el desenvolupament de la tasca educativa segons matèries i etapes. Igualment proporciona eines als alumnes per fer pràctiques, resoldre dubtes o usar pàgines webs.
Per a qui va adreçat? L'edu365 és una oferta equitativa i universal per a tot l'alumnat sense cap discriminació per raó d'origen, lloc de residència o entorn cultural. Així mateix, l'edu365 s'adaptarà a les necessitats educatives especials de l'alumnat, sigui quina sigui la seva causa. A més, s'hi pot accedir a qualsevol hora del dia, els 365 dies de l'any, com el seu nom indica.




xtec.cat






LXarxa Telemàtica Educativa de Catalunya és una xarxa telemàtica del Departament d'Educació al servei específic del sistema educatiu de Catalunya.
La web d'XTEC és molt útil com a mediadora per a fer tràmits per els docents. Està dirigida tant als alumnes com als professors, per tal de poder compartir informació, idees, notícies, etc, i per aprendre contínuament i estar al corrent de novetats educatives. A més d'utilitzar-la per a formar-se la poden fer servir per a més utilitats, com els següents:
  • Inscripció a cursos de formació
  • Consultar la nòmina a través d'un segon portal que s'anomena Època
  • Consulta de certificats sobre les formacions pertinents de cada docent
  • Pre-inscripció , admissió i tramitació de vacants per els centres docents
  • Enllaç a la pàgina de SAGA; web per a poder posar notes, gestionar matricules, etc.
  • Gestió d'email amb un compte propi


La noèlia i jo hem trobat interessant La paret de les auques
xtec.cat - escola oberta - literatura infantil i juvenil - auca de la biblioteca - Auques

A l'espai d'Internet de l'IES Pius Font i Quer de Manresa tenim una paret dedicada a les auques sobre diferents autors o temes de Llengua i Literatura Catalana.
Com podeu veure si aneu a "auques" en tenim algunes que encara no són il·lustrades. Si us animeu a dibuixar-les i les passeu a format digital, ens les podeu fer arribar i les hi inclourem. 
Hi han molts tipus d'auques, com la de literatura, la de personalitat, les commemoratives i diverses.
Es pot veure l'auca il·lustrada online, amb text, la podem imprimir o amb pdf, i algunes també tenen un clip de so.
també hi ha un llibre de visites on tothom hi pot deixar el seu comentari i un apartat de notícies relacionades amb les auques.






edu3.cat










http://www.edu3.cat/








Edu3.cat és un portal de ràdio i TV educatives per Internet que va néixer fruit d'un conveni de col·laboració entre la CCMA i el Departament d'educació de la Generalitat de Catalunya.
El fons del portal l'integren materials de Televisió de Catalunya TV3Catalunya Ràdio, del propi Departament i d'altres. Actualment compta amb 7000 audiovisuals integrats i catalogats segons el currículum faciliten el seu ús per a la comunitat educativa.
El portal Edu3.cat incorpora un cercador propi amb cerca avançada. Aquesta us facilita la cerca curricular, per suport i per paraules.
La zona de professorat ofereix serveis especialitzats per al professorat i els professionals del món educatiu.
L'Edu3.cat us proposa participar des de diferents espais: contribuir amb els vostres enllaços, participar al bloc, inserir els ginys als vostres portals o blocs, aportar les experiències educatives (per a usuaris identificats).
Entre d'altres properament es publicaran les primeres guies didàctiques de suport al professorat elaborades per especialistes en la matèria (sèrie Àlia) i dues guies inèdites sobre programes d'africanisme i dibuix naturalista amb l'autoria del prestigiós Jordi Sabater Pi, catedràtic emèrit de la UB i etoprimatòleg català.
Disposeu d'una bústia de 24 hores al servei de tots els usuaris per enviar-nos els vostres dubtes i suggeriments. També trobareu àrees específiques de suport i una sèrie de vídeotutorials per ajudar-vos en diversos programaris educatius.
El portal Edu3.cat ha estat catalogat per personal docent especialitzat en un fons compartit per la UE i integrat en cercadors especialitzats. Des del cercador Merlí del Departament d'Educació podreu localitzar el fons del portal i d'altres recursos educatius relacionats.
L'Edu3.cat col·labora amb les universitats catalanes, ha rebut materials de divulgació científica facilitats per la Universitat Autònoma de Barcelona com ho és el programa "Neo" i "3 qüestions" i també materials específics cedits per la UB i properament estrenarà coproduccions.

dissabte, 3 de desembre del 2011

Una mirada educativa

Quan anem pel carrer ens agrada trobar-ho tot net, sense residus ni escombraries al terra, ens agrada que la gent del nostre voltant sigui neta i educada i llenci la brossa a les papereres i/o escombraries, que per això serveixen.
Els nens es fixen molt amb les accions dels seus pares, creixen i observen els comportaments dels adults i després ells ho repeteixen, per tant, és molt important ser acurat amb tots el que facis si tens el teu fill davant. Si tu llences un paper a la paperera, el teu fill ho veu i també ho farà, si en lloc de llençar-lo a la paparera el llences al terra, ell no el llençarà a la paperera, el llençarà al terra com tu.

Quan un dia que anava pel carrer vaig veure un nen ben petit quan anava a llençar una ampolla a la paperera em va semblar molt educatiu. Vaig demanar-li permís a la seva mare si li podia fer una foto fent aquest gest tan bondadós, ella hi va estar d'acord.
La l'esquerra en podeu veure la foto. 

dilluns, 21 de novembre del 2011

Prezi

El Prezi és una aplicació de presentació online i una erina narrativa que usa només un llenç en compres de diapositives tradicionals i separades. Els textos, imatges, vídeos i altres objectes de presentació són posats a un llenç infinit i presentats ordenadament en un marc presentable.
El llenç permet als usuaris crear una presentanció no lineal, on poden usar zoom a un mapa visual. Es pot definir un camí a través dels objectes i marcs, aconseguint un ordre desitjat pel usuari. La presentació final es pot desenvolupar en una finestra del navegador, també permeten una presentació fora de línia només descargant l'arxiu.

Els usuaris de Prezi públic poden editar, mostrar i descarregar els seus treballs a la web de l'aplicació. Els usuaris que paguen pel Prezi Enjoy o una llicència Prezi Pro poden crear, compartir i descarregar els arxius.
Els estudiants i els educadors ens podem beneficiar d'una llicència especial.




A continuació podeu veure un tutorial de com utilitzar el prezi:




A classe hem parlat de les característiques que té el Prezi:

- es treballa damunt d'un llenç, no amb diapositives
- és un entorn on-line, pot ser públic, privat i compartit
- les divisions del llenç les fem amb frames
- permet representar els continguts a través de metàfores visuals
- és senzill d'utilitzar
- l'ordre el podem variar gràcies a un path
- podem utilitzar el zoom per allò que volem destacar
- tenim la possibilitat de compartir les creacions



Ara que ja coneixem una mica millor com s'utilitza, podem usar-lo nosaltres mateixos, per això ens hem de donar d'alta a la pàgina www.prezi.com , cliquem "Sign up now" i   apareix aquesta pantalla:


En el cas, de ser estudiants o professors cliquem a: Student/teacher licenses, ja que d'aquesta manera pots beneficiar-te del la llicència especial.



Un cop ja t'has donat d'alta ja pots crear el teu propi Prezi.

Jo he començat a crear-ne un, aquí el podeu veure, és un arbre de nadal on cada decorat de l'arbre és algún objecte nadalenc.




dissabte, 19 de novembre del 2011

Documentar, una mirada nova

Documentar, una mirada nova és un llibre en el qual s'expliquen una sèrie de descobertes que fan els infants de 0 a 6 anys a les llars d'infants i a les escoles mitjançant nombroses fotos i un breu text. El llibre comença amb una introducció on es defineix en nombroses ocasions el terme "documentar" i ens comenta que no és algo nou, sinó que es coneix des de fa anys, i ens posa l'exemple de l'Escola Barrufet. Seguidament comencen les Trenta històries, trenta mirades que son trenta situacions de la vida quotidiana aque s'expliquen i de les quals es mostren un seguit de fotos perquè els lectors ho puguem veure visualment.
En general tots els capítols m'han agradat força, però si n'hagués de destacar un triaria el que es diu Tota sola, on ens vol fer veure que en els infants els hem de donar un espai perquè puguin duu a terme els seus propis projectes. D'aquest capítol en destaco una frase: Els infants a l'escola han de tenir l'oportunitat de fer un projecte sols, com també ha de ser respectada la seva intimitat. Aquesta frase em va cridar l'atenció, sobretot perquè sé que a moltes escoles els infants no poden fer la seva perquè hi ha nun programari marcat per l'esola on hi ha un temps determinat per realitzar projectes en els qua puguin experimentar.
També m'agradaria citar una frase que em va agradar molt del capítol Espiral i espiral que diu: Per aprendre cal temps per resoldre un repte i que el mestre acompanyi l'interès i el procés de cada infant. Posteriorment el llibre continua amb un apartat que s'anomena Sentit de la documentació seleccionada en el qual s'explica quina documentació s'ha triat i el perquè. D'aquest apartat he subratllat la frase: Documentar implica observar i fer visibles els processos, el desenvolupament de cada infant, perquè considero que és una bona definició del terme documentar. Finalment el llibre acaba amb un apartat que s'anomena Quan la curiositat no s'esgota, en el qual apareixen dues converses mantingudes telepàticament entre algunes persones de la xarxa.

Com cercar a la biblioteca virtual?

Gràcies a les noves tecnologies podem facilitar molta feina, com és el cas de cercar un llibre a la biblioteca.
En el cas de la biblioteca de la Universitat Ramon Llull es pot accedir tan des del blink com des de la pàgina inicial de la Universitat. Ara us ensenyaré el procediment de com buscar un llibre accedint-hi des del blink:

Primer de tot iniciem la nostra sessió al blink, i observarem que a la part superior dreta hi trobem els enllaços que observem a la imatge,clicarem a la encerclada:





Se'ns obrirà aquesta pàgina:



Seleccionarem la opció que ens interessa més:



Jo he buscat el llibre de Documentar, una mirada nova ja que l'havia de cercar perquè ens l'haviem de llegir a seminari:


El cercador ha trobat el llibre que buscava i em proporciona tota la indormació necessària per trobar-lo fàcilment, ja sigui en quina biblioteca es troba, en quina part de la biblioteca, el seu estat actualment...













diumenge, 30 d’octubre del 2011

Google Docs

Google Docs és un processador de textos i un editor de fulls de càlcul en línia que es pot utilitzar des del navegador. Aquestes aplicacions són desenvolupades per Google que al seu temps va comprar diferents empreses i programadors relacionats amb l'ofimàtica en línia.

Es pot crear documents de text, de càlcul, presentacions i bases de dades des de la mateixa aplicació o importar-los utilitzant la seva interfície web o enviant-los utilitzant el correu electrònic. També es pot pujar qualsevol tipus d'arxiu. Els arxius s'emmagatzemen en els servidors de Google, i aquets poden ser exportats en diversos formats estàndard o ser enviats per correu electrònic.

Els avantatges que te són, en primer lloc que els documents es van guardant automàticament durant la seva edició, i en segon lloc que tot un grup de persones poden participar en l'edició dels documents, tots a la vegada, a més de poder compartir-los amb múltiples usuaris al mateix temps.


Perquè ho entengueu millor:




A classe vam haver de fer un treball col·laboratiu usant el Google Docs. Les meves companyes i jo el vam fer sobre el tabaquisme.
Primer de tot vam utilitzar un document on hi vam estar adjuntant informacio interesant sobre el tema, vam comentar quatre coses importants i quan ja ho vam tenir tot clar vam començar a crear la presentacio.
En finalitzar la presentacio vam crear una base de dades amb questions sobre el tabac i vam passar el formulari a tots els companys de la classe. Per ultim vam observar els resultats obtinguts.


La web 2.0

El terme Web 2.0 s’associa habitualment amb les aplicacions web que faciliten la compartició interactiva d’informació, el disseny centrat en l’usuari i la col·laboració dins el World Wide Web. Alguns exemples del Web 2.0 serien les comunitats basades en web, les xarxes socials, els llocs de P2P, els wikis i els blocs. Un lloc Web 2.0 permet als seus usuaris interactuar amb altres usuaris o canviar el contingut del lloc; en front dels llocs web no interactius on els usuaris es limiten a mirar passivament la informació que se'ls proporciona.


A continuació deixo un power ponit on podeu entendre una mica què és la web 2.0 i també altres conceptes importants. 


Treball col·laboratiu: la Viquipèdia

La Viquipèdia és una enciclopèdia elaborada en col·laboració amb alguns dels seus propis lectors. Molta gent est està constantment millorant la Viquipèdia, realitzant-hi milers de canvis cada hora que s'enregistren íntegrament en historials de cada article, i també a la pàgina de canvis recents. Aquells canvis que no són gaire apropiats s'acostumen a treure immediatament.

A classe ens hem dividit en grups de 6 persones i cada grup ha hagut de modificar o crear una entrada nova de la Viquipèdia. Nosaltres hem modificat l'entada on parla de la Síndrome de Down.
Ara us explicarem com es modifica una entrada:

Si no tens un compte creat primer l'has de crear:




En el requadre de "cerca" busques la pàgina de la Viquipèdia que vols editar, en el nostre cas: La Síndrome de Down.


Cliquem a modificar la pàgina:



Editem la pàgina:


1. == títol ==
2. [[ enllaç ]]
3. <ref> referència d'on hem obtingut la informació </ref>

Quan ja hem acabat d'editar la pàgina cliquem a:



El resultat final amb el número de la referència al final de tot:





És una tasca molt satisfactòria, sobretot si després d'uns dies d'haver-ho modificat no han borrat la teva aportació. Us ho recomano.

dilluns, 24 d’octubre del 2011

El Twitter

El Twitter és un servei de microblogging que permet als seus usuaris enviar i llegir missatges de text. El missatges, denominats tweets, no poden superar els 140 caràcters.
Cada usuari pot restringir el seguiment d'aquests missatges perquè només els seus amics o seguidors puguin veure les seves publicacions, tot i que casi tots els usuaris ho tenen lliure, de manera que qualsevol tuitaire pot llegir i comentar els seus tweets.


Què és un hashtag?
Un hashtag en serveis com Twitter, és una cadena de caràcters formada per una o varies paraules concatenades i precedides pel símbol #.

En el cas del Twitter, els hashtags s'utilitzen per anomenar a la gent, de manera que rebin el teu tweet, o sinó també per escriure etiquetes sobre temes del moment, com per exemple #11s, d'una manera molt més agrupada i organitzada.
Quan poses una etiqueta del tema del moment en un tweet fa que després qualsevol tuitaire pugui cercar al buscador tots els tweets publicats sobre aquest mateix tema i trobar-los d'una manera molt més ràpida.
Quan un hashtag ha estat molt tuitejat surt a la llista de trending topics (tema del moment) i també a la pàgina principal de Twitter.

Els hashtags no distingeixen majúscules i minúscules.


Com es crea un compte de Twitter?
És molt fàcil i ràpid, només cal entrar a la pàgina http://www.twitter.com i clicar damunt de Crear un compte nou.



Ara que ja sabem què és el Twitter i per a què s'utilitza, veiem també els seus usos en l'educació clica'n a l'enllaç que hi ha a continuació:

http://www.eduteka.org/TwitterEducacion.php

diumenge, 23 d’octubre del 2011

El Wiki i la Viquipèdia

Per començar definirem cada terme:

Un Wiki és un lloc web col·laboratiu que pot ser editat des del navegador pels usuaris. d'aquesta manera els usuaris d'un wiki poden crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web de forma interactiva, fàcil i ràpida. Un dels wikis més coneguts és la Viquipèdia.

Per altra banda la Viquipèdia es coneix com una enciclopèdia de contingut lliure que tothom pot millorar.


Us adjunto un vídeo perquè ho pugueu entendre millor.




Com crear un Wiki?




Avantatges i desvantatges de la Wikipèdia:

Desavantatges
- Hem de saber que no totes les entrades són correctes. És a dir, molta informació no està comprovada ni revisada i per tant no se n'assegura la seva verificació.
- Tots els usuaris de la Viquipèdia tenen accés a la modificació de la pàgina. S'ha de tenir present que no tots els usuaris en fan un bon ús.


Avantatges
- És una eina col·lavorativa on pots aprendre dels altres i treballes amb equip, ja que us heu de posar d'acord entre els editors per crear la millor entrada possible.
- Pots guardar les entrades
- Pots saber qui i quan ha intervingut en la creació i/o modificació de les entrades.




Blocs o Wikis?
Per finalitzar l'entrada, us adjunto aquestes diapositives que comparen els Wikis amb els Blocs, ara que ja n'entenem del tema.






Ara que ja sabem com realitzar canvis a una entrada de la Viquipedia ja podem aportar informacio a l'enciclopedia lliure que tan hem utilitzar nosaltres.


dijous, 20 d’octubre del 2011

Delicious

A classe vam treballar com fer-nos un compte Delicious.

Delicious és un servei de la web amb el qual pots gestionar molt millor les teves adreces d'interès. És molt més còmode que l'apartat de "preferits" de l'ordinador ja que amb el delicious les adreces s'emmagatzemen online i les pots consultar des de qualsevol lloc i ordinadors, i en canvi amb els "preferits" només des del propi ordinador.
Té l'opció d'utilitzar etiquetes, amb les quals la recerca d'una adreça en concret és molt més fluïda i també té l'opció de compartir les adreces amb els altres usuaris del servei i així conèixer amb qui comparteixes els mateixos interessos.

Empra un llenguatge HTML molt senzill, això fa que sigui fàcil d'utilitzar i que cada vegada en faci ús molta més gent.


Aquí us adjunto l'enllaç del meu compte Delicious per si és del vostre interès:

http://www.delicious.com/carlaamoros

dimecres, 19 d’octubre del 2011

Ara si!

Últimament no estava gaire al cas del bloc, però a partir d'ara prometo un seguiment més continuat. Intentaré actualitzar el bloc un parell de vegades a la setmana, on explicaré tot el que fem a classe per després poder-ho recordar més fàcilment. Espero que us serveixi i sigui del vostre interès.

Fins aviat!

dissabte, 8 d’octubre del 2011

Notícia al diari: milers de joves es manifesten a Barcelona i Tarragona contra les retallades en l'educació pública

He trobat aquesta notícia a "El Periódico" que tracta sobre l'educació. La publico al meu blog perquè m'ha interessat ja que tinc companys a Tarragona que es van manifestar perquè no hi estan dacord.
Aquí us deixo l'enllaç del diari:

http://elperiodico.cat/ca/noticias/economia/milers-joves-manifesten-barcelona-tarragona-contra-les-retallades-leducacio-publica-1173260El Periódico

La mateixa notícia explicada per altres entitats:


http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/461362-els-universitaris-tambe-es-manifesten-contra-les-retallades.htmlEl Punt

http://www.324.cat/noticia/1407386/catalunya/Els-estudiants-de-Secundaria-es-manifesten-contra-les-retallades324.cat

http://www.tottarragona.cat/ca/societat/9854-uns-300-estudiants-es-manifesten-contra-les-retallades-i-en-favor-de-lensenyament-public.htmlTot Tarragona

dimecres, 28 de setembre del 2011

Interactivitat

Aquest vídeo ens explica l'evolució dels ordinadors al llarg dels anys.

Inicialment els ordinadors eren màquines per fer càlculs, però més endavant van esdevenir màquines per comunicar-nos.
A diferència de llegir un llibre on hi tenim la informació seguida, el model proposat pel senyor Bush, que té com a finalitat millorar la comunicació científica, tenim accés als conceptes que es vol automàticament a través d'uns punts de connexió. Segons Bush cal operar per associació d'idees, és a dir, com ho fa la ment humana, però no va poder portar-ho a terme perquè els ordinadors en aquella època eren aparells molt costosos, complicats d'utilitzar i només entenien de números. Tot i que més endavant això va canviar i van començar a treballar amb textos, sons i imatges.

El projecte que va elaborar Ted Nelson va passar a la història perquè era una xarxa com Internet però trenta anys abans. Va innovar el terme hipertext (nou model d'informació relacionada) i hipermèdia (a més a més de text hi ha sons, imatges i animacions relacionats amb enllaços formant una xarxa que també es pot relacionar amb altres xarxes).
Gràcies a les innovacions de Douglas i el seu grup d'investigadors van inventar elements molt importants com el ratolí que permetia una comunicació interactiva. Els primers hipermèdia van aparèixer als anys 90 amb els CD-ROM, suport capaç d'emmagatzemar bona part d'imatges i música.
A diferència d'un llibre que nomes el pots mirar d'una manera, aquest interactiu el pots recorre de diverses maneres.
Però els videojocs van ser els programes interactius de més impacte, ja que aprofiten les millors qualitats de la interactivitat. Amb un CD-ROM la interacció es d'una persona amb ella mateixa, però amb Internet la interacció es amb altres persones, tan socials com comercials.
La clau d'un interactiu és la interfície, és a dir el conjunt de grafismes i opcions que fan possible el diàleg entre la persona i l'ordinador, i procura que l'experiència interactiva sigui senzilla i intuïtiva.


Edu3.cat

dilluns, 19 de setembre del 2011

La meva primera entrada

Sóc la Carla Amorós, una estudiant de Magisteri d'educació infantil de la Universitat Blanquerna. És el meu primer curs i en tinc moltes ganes.
Intentaré actualitzar el bloc setmanalment, però no prometo res ja que dependrà molt de meves curiositats.
L'utilitzaré per publicar notícies interessants i explicar un mica tot el que anem fent a classe.
Més endavant ja aniré concretant.

Gràcies per la vostra atenció.